Een IJsselvrouw

“Ik ben een IJsselvrouw, het stroomt door mijn lijf.
Al generaties lang.”

Toen ik in 2018 terug verhuisde naar mijn ouderlijk dorp leerde ik, dat al voor zeker zeven generaties mijn voorouders langs de IJssel wonen; in en rondom het dorp waar ikzelf nu, weer, woon.

Jarenlang trokken waanzinnige natuurlandschappen mij naar andere landen toe maar toen ik terug naar de IJsselvallei verhuisde klikte er iets in mij. Ik herontdekte dat ik me nergens zo thuis voel als in het landschap waar ik opgroeide.

Een groot deel van de klik die ik voelde kwam doordat de dichtbij zijnde natuur een grote rol in mijn creaties ging spelen. Waaruit mijn IJsselmokken, schilderingen en foto’s ontstonden. Ik laat me meenemen door de stroom van de IJssel. Want ik ben een IJsselvrouw, al generaties lang.Waar het mee begon; We zijn allemaal onderdeel van de natuur

Ik denk dat het voor vele van ons herkenbaar is, je totaal niet verbonden voelen met de directe natuurlijke leefomgeving om ons heen. Als geen ander kende ik dit gevoel. De IJsselvallei vond ik maar saai en vlak en alle imposante natuurlandschappen in andere landen leken wel mijn naam te schreeuwen. Jarenlang probeerde ik verbindingen aan te gaan met de landschappen waar ik voor op reis moest. Maar hoe mooi en indrukwekkend al die landschappen ook waren, ik bleef maar een leegte voelen. Hoe zeer ik ook probeerde om die leegte op te vullen met elk van deze landschappen.

Het nam mij zeker tien jaar voordat ik er voor open stond om te ontdekken dat de verbinding die ik miste was met het landschap waarin ik opgroeide. Toen ik die verbinding, die relatie aanging, was het alsof de leegte die ik jarenlang voelde er nooit was geweest.

Het landschap waarin ik opgroeide maakte mij ook bewust van een andere worsteling. De IJsselvallei en de IJssel lieten mij inzien dat ik vertrouwen mag hebben in mezelf. In mijn eigen tempo en in mijn eigen manier van uiten. Jaren voelde ik me verkrampt in het creatief uiten van mezelf. Maar door de IJssel leerde ik om dit los te laten, om vertrouwen te hebben in dat inspiratie stroomt.

Het liet me inzien dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur. We hebben allemaal onze bloei en rustperiodes. We hebben allemaal het ritme van de natuur. Dit is de boodschap die uit mijn relatie met de IJsselvallei voortvloeit en toen deze boodschap mij helder werd, werd het mij duidelijk dat die boodschap hetgeen is wat ik wil delen met anderen en ik daarom in al mijn creaties verwerk.

Dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur is naar mijn idee een wijsheid die onze voorouders kenden. Dit is waarom ik soms ook wel spreek over voorouderlijke wijsheid. Deze wijsheid herinner ik me sterk wanneer ik tijdens de zonsopgang langs de IJssel loop en ik waterlichamen weer kan zien als geboorteplaatsen, de Witte Wieven weer tevoorschijn komen en wanneer ik de geneeskrachtige kruiden mijn aandacht geef die dit landschap ons biedt.

Ook herontdekte ik voor mezelf dat het creëren vanuit een gevoel wat ik al van kinds af aan doe, de potentie heeft om ons te helen doordat het ons gemoedelijk omarmt en ons tegelijkertijd enorm uitdaagt. Dit proces geeft ons stap voor stap het vertrouwen in ons zelf en in ons eigen kunnen. Het is een proces die ons leidt naar ons authentieke zelf. Dit noem ik dan ook wel helen door creëren.

De video hieronder vat mijn proces van de afgelopen jaren, sinds ik weer terug ben in de IJsselvallei, goed samen.

Over een IJsselvrouw

Lieve allemaal, Ik ben Lisa Nijenhuis. Of eigenlijk heet ik Gerdina, vernoemd naar mijn lieve oma Gerda. Creativiteit, creëren vanuit gevoel, is zo lang als ik me kan herinneren altijd mijn vreugdedans en therapie geweest.

Ik schilder, fotografeer, maak video’s en draai IJsselmokken. Schilderen en tekenen doe ik van kinds af aan en ik kan me eigenlijk niet voorstellen wie ik zou zijn zonder. Rond mijn 18e raakte ik gefascineerd door fotografie en het schrijven van gedichtjes. De vijf jaar die daarop volgde was ik veel met mijn camera en notitieboekjes in de weer om alles wat er door mij heen vloog vast te leggen. Ik was verliefd op het idee dat hoe vluchtig emoties aanwezig kunnen zijn, ik dit in dezelfde vluchtigheid met mijn camera kon vastleggen.

Van 2015-2017 reisde ik door een deel van Europa en Zuid-Amerika en in deze tijd ging ik weer verlangen naar een langzamer proces. Een proces die tijd en geduld vereist en zo kwam ik met de jaren weer terug bij schilderen. Helemaal toen ik eenmaal weer in de IJsselvallei woonde.
In die beginperiode ontstond er ook een nieuwsgierigheid om te leren pottenbakken. Het leek mij minder ‘emotioneel’ en meer fysiek. Het gaf me het gevoel dat ik terug ging naar een verstevigde basis.

Én! In december 2019 deelde ik mijn allereerste video. Wat vind ik dit een waanzinnig proces. Toen ik op mijn 18e verliefd werd op fotografie maakte ik ook al wel eens wat filmpjes. Ik ben het altijd betoverend blijven vinden. Ik kan mijn grote inspiratiebron; de IJsselvallei vastleggen en laten zien hoe mijn schilderingen en IJsselmokken tot stand komen, ik kan mijn gedichtjes voordragen en mijn liefde voor dansen delen! Op die manier kan ik al mijn passies samen laten komen.

Webshop

Lange tijd was ik ervan overtuigd dat ik mijn creaties alleen voor mezelf maakte. Ik zag mijn schilderingen verstoffen in mijn atelier doordat ik niet genoeg ruimte heb om ze allemaal op te hangen en daar kreeg ik een knoop van in mijn maag. Het voelt namelijk zo dat de boodschap; ‘We zijn allemaal onderdeel van de natuur’, die ik in ieder schilderij, IJsselmok en foto verwerk, ik wil delen met anderen. Daardoor kwam ik erachter dat hoewel het proces voor mezelf is, ik de creaties maak om te delen met anderen.

Al een aantal jaren droom ik hier van maar leerde ik dat mijn eerdere overtuiging voornamelijk voortkwam uit twijfels en angsten. Ze waren zo sterk dat ik het jaren vooruit bleef schuiven. Tot nu.

De gedachte dat de boodschap die ik in iedere creatie verwerk bij anderen in huis of op openbare plekken aanwezig zou kunnen zijn brengt me heel veel vreugde, passie en enthousiasme! Die vreugde, passie en enthousiasme wil ik blijven volgen.

Al mijn creaties zie ik als een verlengstuk van mezelf waarin ik de boodschap die de IJsselvallei mij duidelijk maakt in verwerk; dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur. Ik zou geen één van mijn werken gecreëerd hebben als ik niet de relatie met de IJsselvallei was aangegaan.

Mijn grootste wens is dat mijn schilderingen je in het moment kunnen brengen door je te kunnen laten fascineren over de kleuren van het seizoen, het gevoel van het zand en/of gedroogde kruiden die door de verf heen zitten en door de belletjes die je kan laten rinkelen. Dat mijn IJsselmokken een moment van bewust drinken mogen meegeven. Dat mijn foto’s je er aan kunnen herinneren om naar buiten te gaan. Want de magie van de natuur is direct om ons heen te vinden.

Je kunt mijn huidige aanbod hier vinden!

SCHILDERINGEN


Het landschap van de IJsselvallei en de stroom van de IJssel zijn mijn grootste inspiratiebron. De kleuren van de seizoenen; het felle lentegroen, de strak blauwe lucht, de overvloed aan grauwe dagen, de warme zon, Witte Wieven, de vrieskou.
Mijn verf leng ik aan met water uit de IJssel en in de verf verwerk ik zand uit de IJssel, van de Veluwe of fijngemalen kruiden uit mijn eigen tuintje. In mijn beleving brengen deze elementen mijn schilderingen tot leven.
De kralen en belletjes onderaan de lijsten van de schilderijen zijn een toevoeging die door mijn hoofd schoot tijdens een nacht dat ik moeilijk in slaap kon komen. Ikzelf rinkel iedere dag, al jarenlang. Ik heb altijd wel oorbellen, een ketting om, een jurk aan of een tas om waar belletjes aan zitten. Het voelt als een oude, bekende liefde. De magie voor mij aan belletjes is dat ze een andere aanwezigheid nodig hebben om te rinkelen. Een mens, de wind… Ze brengen mij in het moment.

IJSSELMOKKEN


De glazuren die ik gebruik zijn geïnspireerd door de verschillende seizoenen. Denk aan de warme, lichte en lange dagen, lente- en zomergroen samen met de strak blauwe lucht. En de koude, donkere en lange nachten, ijzige slootjes, de kou en sneeuw.
Ik kerf de stroom van de IJssel in mijn mokken. De ene keer neem ik de gehele lengte van de IJssel en de andere keer ‘zoom’ ik meer in op een kleiner gebied.
Mijn mokken hebben geen oortjes omdat ik dit zelf het meest fijn vind drinken. Dit geldt ook voor de grootte van de mokken.

FOTO PRINTS

De foto’s die ik maak probeer ik zo min mogelijk te plannen. Ik wil graag het moment mij laten verrassen. Welke magie zie ik? Ik struin graag door bossen, over de Veluwe en langs de IJssel en tijdens deze wandelingen neem ik mijn camera mee en laat ik me verrassen.
* Ik ben bezig met het ontwikkelen van handgemaakte fotolijsten die haarfijn aansluiten bij mijn foto prints. Deze aankoop optie zal nog even op zich laten wachten.

VIDEO’S


Ik maak video’s over de dagelijkse momentjes vol magie. Ik deel graag de schoonheid van de IJsselvallei, mijn creatieve processen, helen door te creëren, mijn tuintje, dans momentjes, muziek, voorouderlijke wijsheid, de cyclus van de natuur en hoe wij als mens daar intuïtief in meebewegen.

Contact

IJsselvallei,
Nederland

© Copyright 2017 – 2022 IJsselvrouw

%d bloggers liken dit: