Een IJsselvrouw

Jarenlang trokken waanzinnige natuurlandschappen mij naar andere landen toe.

Maar toen ik terug verhuisde naar de IJsselvallei in 2018, klikte er iets in mij. Ik herontdekte dat ik me nergens zo thuis voel als in het landschap waar ik opgroeide.

Ik kwam weer te wonen in mijn ouderlijk dorp en leerde dat al voor zeker zeven generaties mijn voorouders langs de IJssel wonen; in en rondom het dorp waar ikzelf nu, weer, woon.

Een groot deel van de klik die ik voelde kwam doordat de IJsselvallei een grote rol in al mijn creaties ging spelen.

Waar het mee begon: we zijn allemaal onderdeel van de natuur.

Herken je het? Je totaal niet verbonden voelen met het landschap om je heen. Als geen ander kende ik dit gevoel.

Het nam mij zeker tien jaar voordat ik er voor open stond om te ontdekken dat wat ik zo miste was, de verbinding met het landschap dat mij groot bracht.

Toen ik die verbinding weer aanging, was het alsof de leegte die ik jarenlang voelde er nooit was geweest. Ik herontdekte dat het tempo en ritme van de IJsselvallei ook de mijne zijn. De IJssel nodigde mij uit om mee te durven stromen en om los te durven laten. Om vertrouwen te hebben in dat inspiratie stroomt.

Het liet me inzien dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur. Dit is boven alles wat ik wil delen met jou. Via mijn creaties vanuit het IJssel(t)huis.

Dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur is naar mijn idee een wijsheid die onze voorouders kenden. Dit is waarom ik soms ook wel spreek over voorouderlijke wijsheid.

Deze wijsheid herinner ik me sterk wanneer ik tijdens de zonsopgang langs de IJssel loop en ik waterlichamen weer kan zien als geboorteplaatsen, de Witte Wieven weer tevoorschijn komen en wanneer ik de geneeskrachtige kruiden mijn aandacht geef die dit landschap ons biedt.

Ook herontdekte ik voor mezelf dat het creëren vanuit een gevoel wat ik al van kinds af aan doe, de potentie heeft om ons te helen doordat het ons gemoedelijk omarmt en ons tegelijkertijd enorm uitdaagt.

Dit proces geeft ons stap voor stap het vertrouwen in ons zelf en in ons eigen kunnen. Het is een proces die ons leidt naar ons authentieke zelf. Dit noem ik dan ook wel helen door creëren.

Over een IJsselvrouw…

Mijn naam is Gerdina vernoemd naar mijn lieve oma Gerda. Creativiteit, creëren vanuit gevoel, is zo lang als ik me kan herinneren altijd mijn vreugdedans en therapie geweest.

Ik schilder, fotografeer, maak video’s en werk met keramiek.

Schilderen en tekenen doe ik van kinds af aan en ik kan me eigenlijk niet voorstellen wie ik zou zijn zonder. Rond mijn 18e raakte ik gefascineerd door fotografie en het schrijven van gedichtjes. Verliefd op het idee dat hoe vluchtig emoties aanwezig kunnen zijn, ik dit in dezelfde vluchtigheid met mijn camera kon vastleggen.

Met de jaren ging ik weer verlangen naar een langzamer proces. Een proces die tijd en geduld vereist en zo kwam ik met de jaren weer terug bij schilderen en ontstond er een verlangen om te leren pottenbakken.

In december 2019 deelde ik mijn allereerste video. Wat vind ik dit een waanzinnig proces. Ik kan mijn grote inspiratiebron; de IJsselvallei vastleggen en laten zien hoe mijn schilderingen en keramiek tot stand komen, ik kan mijn gedichtjes voordragen en mijn liefde voor dansen delen! Op die manier kan ik al mijn passies samen laten komen.

Keramisch werk

IJsselmokken, IJsselschaaltjes, hangers van keramische IJsselsteentjes met Berkel schelpen… Ik creëer van alles met klei.

De glazuren die ik gebruik zijn geïnspireerd door de verschillende seizoenen.

Overal kerf ik de stroom van de IJssel in. De ene keer neem ik de gehele lengte van de IJssel en de andere keer ‘zoom’ ik meer in op een kleiner gebied.

Heb je een voorkeur voor een bepaald gedeelte van de IJssel? Laat het me gerust weten!

Schilderijen

Het landschap van de IJsselvallei en de stroom van de IJssel zijn mijn grootste inspiratiebron. Samen met de kleuren van de seizoenen.

Mijn verf leng ik aan met water uit de IJssel en in de verf verwerk ik zand uit de IJssel, van de Veluwe of fijngemalen kruiden uit mijn eigen tuintje. In mijn beleving brengen deze elementen mijn schilderingen tot leven.

De keramische steentjes en belletjes onderaan de lijsten zijn een toevoeging die door mijn hoofd schoot tijdens een nacht dat ik moeilijk in slaap kon komen. De magie voor mij aan belletjes is dat ze een andere aanwezigheid nodig hebben om te rinkelen. Een mens, de wind… Ze brengen mij in het moment.

Video’s

Ik maak video’s over de dagelijkse, magische momentjes. Ik deel graag de schoonheid van de IJsselvallei, mijn creatieve processen, helen door te creëren, mijn tuintje, dans momentjes, voorouderlijke wijsheid, de cyclus van de natuur en hoe wij als mens daar intuïtief in meebewegen.

Hier kun je mijn YouTube kanaal vinden!

Contact

Wil je een bestelling plaatsen? Even kletsen? Een afspraak maken? Mail me!

Dinsdag en donderdag 9:30-12:30 uur. Zaterdagmiddag op afspraak.

© Copyright 2017 – 2022 IJsselvrouw

%d bloggers liken dit: