Een IJsselvrouw

Jarenlang trokken waanzinnige natuurlandschappen mij naar andere landen toe.

Maar toen ik terug verhuisde naar de IJsselvallei in 2018, klikte er iets in mij. Ik herontdekte dat ik me nergens zo thuis voel als in het landschap waar ik opgroeide.

Ik kwam weer te wonen in mijn ouderlijk dorp en leerde dat al voor zeker zeven generaties mijn voorouders langs de IJssel wonen; in en rondom het dorp waar ikzelf nu, weer, woon.

Een groot deel van de klik die ik voelde kwam doordat de IJsselvallei een grote rol in al mijn creaties ging spelen.

Waar het mee begon: we zijn allemaal onderdeel van de natuur.

Herken je het? Je totaal niet verbonden voelen met het landschap om je heen. Als geen ander kende ik dit gevoel.

Het nam mij zeker tien jaar voordat ik er voor open stond om te ontdekken dat wat ik zo miste was, de verbinding met het landschap dat mij groot bracht.

Ik herontdekte dat het tempo en ritme van de IJsselvallei ook de mijne zijn. De IJssel nodigde mij uit om mee te durven stromen en om los te durven laten. Om vertrouwen te hebben in dat inspiratie stroomt.

Het liet me inzien dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur.

Dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur is naar mijn idee een wijsheid die onze voorouders kenden. Dit is waarom ik soms ook wel spreek over voorouderlijke wijsheid.

Deze wijsheid herinner ik me sterk wanneer ik tijdens de zonsopgang langs de IJssel loop en ik waterlichamen weer kan zien als geboorteplaatsen, de Witte Wieven weer tevoorschijn komen en wanneer ik de geneeskrachtige kruiden mijn aandacht geef die dit landschap ons biedt.

Ook herontdekte ik voor mezelf dat het creëren vanuit een gevoel wat ik al van kinds af aan doe, de potentie heeft om ons te helen doordat het ons gemoedelijk omarmt en ons tegelijkertijd enorm uitdaagt.

Dit proces geeft ons stap voor stap het vertrouwen in ons zelf en in ons eigen kunnen. Het is een proces die ons leidt naar ons authentieke zelf. Dit noem ik dan ook wel helen door creëren.

Over een IJsselvrouw…

Mijn naam is Gerdina vernoemd naar mijn lieve oma Gerda. Creativiteit, creëren vanuit gevoel, is zo lang als ik me kan herinneren altijd mijn vreugdedans en therapie geweest.

Naast het maken van IJssel creaties, geef ik ook klei workshops. Waar de focus niet ligt op het leren draaien maar op wat klei jou te vertellen heeft.

Deze passie ontstond uit eigen ervaring. Klei daagde mij uit om opzoek te gaan naar mijn eigen basis. Om mijn eigen kern te herontdekken. Dit bracht mij rust, stabiliteit en vertrouwen om steviger en met meer overtuiging vanuit mezelf te kunnen bewegen.

Het is verhalen vertellen met mijn handen.

Keramisch werk

IJsselmokken, IJsselkommen, IJsselvaasjes… Ik creëer van alles met klei. De glazuren die ik gebruik zijn geïnspireerd door de verschillende seizoenen.

Overal kerf ik de ware stroom van de IJssel in. De ene keer neem ik de gehele lengte van de IJssel en de andere keer ‘zoom’ ik meer in op een kleiner gebied.

Heb je een voorkeur voor een bepaald gedeelte van de IJssel? Laat het me gerust weten!

Schilderijen

Het landschap van de IJsselvallei en de stroom van de IJssel zijn mijn grootste inspiratiebron. Samen met de kleuren van de seizoenen.

Mijn verf leng ik aan met water uit de IJssel en in de verf verwerk ik zand uit de IJssel, van de Veluwe of fijngemalen kruiden uit mijn eigen tuintje. In mijn beleving brengen deze elementen mijn schilderingen tot leven.

© Copyright 2017 – 2023 IJsselvrouw

%d bloggers liken dit: