MEIEN

De lente ontvouwt zich als maar verder. Steeds meer fris, fel groen, meer bloemetjes die bloeien, meer zonuren, meer hommels en bijen die om ons heen zoemen.

Als de winter achter ons ligt, merk ik dat ik altijd even de tijd nodig heb om me daarvan los te schudden. Het loslaten van het warme gevoel van in mijn eigen cocon zitten, meer naar binnen gekeerd zijn en een langzamer maar dieper tempo duurt voor mij altijd eventjes. Wanneer de lente ontwaakt en de natuur meer naar buiten keert is mijn eigen tempo hier weer opnieuw in vinden altijd weer even een zoektocht. Hoe beweeg ik in de lente? Wat voelt fijn? Kloppend? Vanzelfsprekend?

De lente herinnert mij er altijd weer aan om los te durven laten, om simpelweg mee te wegen met de natuur en om vertrouwen te hebben. Zo ontstond mijn nieuwe video; ‘MEIEN’.

Meien betekent het uitvoeren van bepaalde rituelen met een meitak of meiboom en/of met groen versieren. Ik kom er steeds meer achter waar de kern ligt. Ook dit, meien, is daar weer onderdeel van. Ik onderzoek en leer steeds weer meer over hoe de cyclus van de natuur de kern is van hoe mensen al eeuwen en eeuwen bewegen en voor mij zit daar zo’n enorm stuk logica in.

Ook al zijn we allemaal nog steeds compleet afhankelijk van de natuur, in vroegere tijden ervoer men dit als eigen ervaring… Nu horen we misschien iets van de slechte oogst van de boer door droogte of door een overvloed aan regen… Men voelde zich zo enorm afhankelijk van de natuur dat men allerlei rituelen had om een goede relatie tot de natuur te behouden en de vruchtbaarheid te bevorderen. Alles, steeds weer, komt op deze kern terug zo ook het ritueel van meien, in mijn nieuwe video geef ik hier een eigen draai aan. Zo ‘sla’ ik tegen bomen met een tak van een Meidoorn om de vruchtbaarheid op te wekken. Dit is niet iets nieuws, zo las ik al eens eerder dat boeren dit gebruik wel uitoefenden, misschien niet exact op deze wijze maar in de basis komt het op hetzelfde neer.

Ik voel de behoefte om deze oude volksgebruiken te onderzoeken en te delen. Vele mensen, waaronder ik eerder ook zelf, zijn opzoek naar iets om mee in verbinding te komen en meestal komen hier gebruiken aan te pas van verre landen. Toen ik erachter kwam dat dit Lage Land ook tal van oude natuur rituelen kent, vielen er voor mij puzzelstukjes op hun plek.

Deze ontdekkingstocht is magisch, het verbindt mij zo enorm direct met de natuur om mij heen. Zo leerde ik door te kijken welke bomen en planten als eerste ontluiken na de lange winter, leerde ik door het vuur te leren kennen dat het leeft en misschien wel het mooist van allemaal leerde ik dat in het volksgeloof bijen de overledenen zouden voorstellen en dat lieveheersbeestjes de doden zouden begeleiden. Iets wat ik leerde nadat ik mijn collage maakte (te zien als banner boven aan deze pagina) waar mijn beide oma’s op te zien zijn. De generaties voor ons leid(d)en de weg voor ons, sommigen beoefenden misschien bepaalde volksgebruiken nog of kenden oeroude verhalen. Oude wijsheid in de handen van de beoefenaar, in de mond van de vertellers en de zangers…

Ik nodig je graag uit om mijn nieuwe video te bekijken. Ik hoop dat deze video de schoonheid van de lente mag laten zien samen met Oude Wijsheid van dit Lage Land. En zoals altijd wil ik Sophie en Tom bedanken voor hun camera hulp en Tom voor zijn muziek. Dank voor het mee helpen aan het uiten van mijn gedachtes, vreugde en passie!

Lieve allemaal, laten we meien!

Gepubliceerd door IJsselvrouw

Creaties voor jouw dagelijkse rituelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: